Školní jídelna


Naše školní jídelna poskytuje stravování žákům školy, zaměstnancům i cizím strávníkům. Stravu pro 700 strávníků a 200 svačin připravuje sedm zaměstnanců školní jídelny, kteří se snaží každý den připravit pestrou a chutnou stravu podle výživově doporučených dávek.

Provoz školní jídelny zajišťuje a řídí vedoucí ŠJ p. Simona Janoušková (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 533 440 555). Stravovací administrativu má na starosti referentka stravování p. Renata Srncová (tel. 777 19 77 20, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Připravujeme dopolední svačiny a vaříme obědy s výběrem ze dvou hlavních jídel. Součástí oběda je vždy polévka, hlavní jídlo dle výběru a dva druhy nápojů. Každý týden je k dispozici v jídelně 2-3 x ovoce, 2-3x měsíčně jogurt, denně vždy voda, mléko, kakao či bílá káva a různé druhy čajů či sirupy. Strávníci si výběr obědů provádí na webu Strava.cz a na jídelně si identifikují druh oběda pomocí čipu.

Sestavujeme jídelníčky a připravujeme pokrmy odpovídající zásadám zdravé výživy výběrem vhodných vlastních i školních receptur a stále hledáme a připravujeme nové recepty (viz. naše fotogalerie v systému Aristoteles). Nepřipravujeme diety, ale při intolerancích některých potravin spolupracujeme s rodiči a vybíráme společně vhodný pokrm pro strávníka.

V jídelně máme místo pro 106 strávníků, plynulý provoz v jídelně zajišťujeme příchody strávníků podle rozpisů. S dohledy a plynulým chodem v jídelně nám pomáhají pedagogové školy, kterým za to patří velký dík.

Řídíme se vyhláškou č.107/2008, která nám mimo jiné ukládá dodržování spotřebního koše a nutričních hodnot pokrmů. Spotřební koš nám stanovuje určité skupiny potravin (ryby, luštěniny, maso, zeleninu, brambory, cukry, tuky…) a jejich spotřebu na žáka a den. Upřednostňujeme regionální potraviny, výrobky a suroviny z České republiky. Dále také kvalitní a vyhlášené suroviny ze zahraničí (Tropico nápoje, italské semolinové těstoviny, různé druhy rýže…). Naši strávníci dostávají ovoce a jablečné domácí mošty ze sadů Střílky, čerstvé ryby z Makra, čerstvé králičí maso  z farmy Litovany (odrůda Hyla), Bio mléko z Kunína, nápoje Tropico z plantáží Indonésie a Brazílie ze 100% ovoce a další nápoje bez konzervantů a barviv. Jogurty a tvarohy si většinou naše školní jídelna připravuje sama s různými příchutěmi a cereáliemi. Vaříme rovněž z pohanky, kuskusu, jáhel, bulguru, cizrny, Robi masa, Tofu, Šmakouna, sójových výrobků a dalších surovin…. Omáčky a polévky zahušťujeme minimálně a kromě obyčejné bílé mouky používáme cizrnovou moukou, kukuřičnou mouku, jáhlovou mouku, Hrašku, pohankovou moukou a rýžové vločky.